PRODUKTY ZBOŻOWE:
Kukurydza; jęczmień; pszenica durum; owies; pszenica; gliadyna/gluten; ryż; żyto; gryka zwyczajna; otręby pszenne; proso/kasza jaglana; pszenica orkisz; mąka kukurydziana; kuskus; amarantus; tapioka, słód
OWOCE:
Jabłko; gruszka; wiśnia/czereśnia; banan; kiwi; arbuz; cytryna/limonka; truskawka; winogrona(ciemne,jasne); brzoskwinia/morela; melon; oliwki; pomarańcza/mandarynka; pomidor; ananas; śliwka; figi; jeżyny; grejpfrut; malina, czarna porzeczka; żurawina; awokado; nektarynka; jagody/borówki; guawa; liczi; mango; morwa; papaja; granat; rodzynki; czerwona porzeczka; rabarbar; daktyle
WARZYWA:
Fasola (biała,czerwona); zielony groszek; marchew; ogórek; cebula; dynia; ciecierzyca/cieciorka; kapary; brokuły; ziemniaki; fasolka; soczewica; papryka(żółta, czerwona, zielona); cykoria; koper włoski; kapusta biała/kalafior; soja; bakłażan; sałata; kabaczek zielony; szpinak; karczochy, brukselka, seler, buraki; por; szalotka; szparagi; komosa ryżowa; kapusta czerwona; bób; boćwina; rukola; batat; rzepa; rzodkiewka; rukiew wodna; maniok jadalny
RYBY I OWOCE MORZA:
Dorsz; ostrygi/małże (venus mercenaria); pstrąg/morszczuk; kalmar/ośmiornica/sepia; krab/homar; łosoś; małże(mytilus edulis); okoń morski; krewetki; tuńczyk; sola; sardynka/anchois; przegrzebki; ślimak morski; łupacz; flądra; śledź; makrela; miecznik; morlesz; turbot; okoń; karp; kawior; sercówka jadalna; węgorz; żabnica; szczupak; dorada; glony: espaguette, spirulina, wakame
MIĘSO:
Kurczak; wołowina; wieprzowina; jagnięcina; indyk; mięso z królika; kaczka; cielęcina; sarnina; konina; mięso strusie; mięso z woła; mięso z kuropatwy; przepiórka; mięso z dzika; mięso z kozy
ZIOŁA I PRZYPRAWY:
Czosnek; papryka chilli; gorczyca; bazylia; ziarna pieprzu; nać pietruszki; imbir, cynamon; goździki; kolendra; kminek; chmiel; mięta; gałka muszkatołowa; szałwia; tymianek; wanilia; miłorząb japoński; anyż; liść laurowy; rumianek; pieprz kajeński; curry; lukrecja; majeranek; pokrzywa; mięta pieprzowa; rozmaryn; szafran; estragon; żeń-szeń
ORZECHY I NASIONA:
Migdały; orzechy włoskie; orzechy laskowe; orzechy ziemne; pistacje; orzeszki pini; orzechy nerkowca; orzechy brazylijskie; kokos; cibora jadalna; orzech makadamii; len zwyczajny; rzepak
POZOSTAŁE PRODUKTY:
Drożdże piekarskie; drożdże piwowarskie; grzyby; ziarno kakaowca; kawa; nasiona słonecznika; sezam; herbata czarna; kasztan jadalny; nasiona kola; miód;agar-agar; aloes zwyczajny; cukier trzcinowy; transglutaminaza; herbata zielona; chleb świętojański