Istnienie nietolerancji pokarmowej jako jednostki chorobowej jest w środowisku medycznym przyjmowana bez zastrzeżeń. W przypadku podejrzenia nietolerancji pokarmowej lekarze zalecają prowadzenie dzienniczka pokarmowego oraz eliminację wybranych produktów z diety. Jednak takie leczenie nastawione jest na działania próbne, które nie zawsze przynoszą oczekiwany rezultat i wymagają zarówno od pacjenta jak i lekarza dużej determinacji, a także wysokiego poziomu współpracy przy długotrwałej diecie eliminacyjnej. Jednym ze sposobów reakcji organizmu na substancje szkodliwe jest wytwarzanie przeciwciał, które wykrywa test na nietolerancję pokarmową FoodDetective.IMG_0529

Przy pomocy niewielkij próbki krwi pobranej z opuszka palca, test wykrywa pokarmy powodujące nadprodukcję przeciwciał klasy IgG. Podstawowe badanie wykrywa nietolerancję na 46 produktach m.in. mleko krowie, różne rodzaje zbóż, mięsa, warzyw i owoców, drożdże, różne odmiany orzechów. Test trwa zaledwie 40min i jest bezbolesny. Wraz z wynikiem pacjent otrzymuje książeczkę na temat wymienionych w teście produktów, jednak po jego wykonaniu zaleca się konsultacje dietetyczną.

Produkty w teście FoodDetective:

owies mleko krowie kapusta kako
pszenica jajka marchew jabłka
ryż kurczak por czarna porzeczka
kukurydza jajka ziemniaki oliwki
żyto jagnięcina seler pomarańcze i cytryny
pszenica durum wołowina ogórki truskawki
gluten wieprzowina papryka* pomidory
migdały ryby białe* rośliny strączkowe* imbir
orzech brazylijski ryby słodkowodne* grejpfrut czosnek
orzech nerkowca tuńczyk melony* grzyby
herbata skorupiaki* orzeszki ziemne drożdże
orzech włoski brokuły soja

Test wykonujemy dorosłym, oraz dzieciom już od ósmego miesiąca życia!