PRODUKTY MLECZNE:

Białko jaja/ żółtko jaja; mleko krowie; mleko owcze/kozie; alfa-laktoalbumina; beta-laktoglobulina; mleko bawole; kazeina

PRODUKTY ZBOŻOWE:

Kukurydza; jęczmień; pszenica durum; owies; pszenica; gliadyna/gluten; ryż; żyto; gryka zwyczajna; otręby pszenne; proso/kasza jaglana; pszenica orkisz; mąka kukurydziana; kuskus; amarantus; tapioka, słód

OWOCE:

Jabłko; gruszka; wiśnia/czereśnia; banan; kiwi; arbuz; cytryna/limonka; truskawka; winogrona(ciemne,jasne); brzoskwinia/morela; melon; oliwki; pomarańcza/mandarynka; pomidor; ananas; śliwka; figi; jeżyny; grejpfrut; malina, czarna porzeczka; żurawina; awokado; nektarynka; jagody/borówki; guawa; liczi; mango; morwa; papaja; granat; rodzynki; czerwona porzeczka; rabarbar; daktyle

WARZYWA:

Fasola (biała,czerwona); zielony groszek; marchew; ogórek; cebula; dynia; ciecierzyca/cieciorka; kapary; brokuły; ziemniaki; fasolka; soczewica; papryka(żółta, czerwona, zielona); cykoria; koper włoski; kapusta biała/kalafior; soja; bakłażan; sałata; kabaczek zielony; szpinak; karczochy, brukselka, seler, buraki; por; szalotka; szparagi; komosa ryżowa; kapusta czerwona; bób; boćwina; rukola; batat; rzepa; rzodkiewka; rukiew wodna; maniok jadalny

RYBY I OWOCE MORZA:

Dorsz; ostrygi/małże (venus mercenaria); pstrąg/morszczuk; kalmar/ośmiornica/sepia; krab/homar; łosoś; małże(mytilus edulis); okoń morski; krewetki; tuńczyk; sola; sardynka/anchois; przegrzebki; ślimak morski; łupacz; flądra; śledź; makrela; miecznik; morlesz; turbot; okoń; karp; kawior; sercówka jadalna; węgorz; żabnica; szczupak; dorada; glony: espaguette, spirulina, wakame

MIĘSO:

Kurczak; wołowina; wieprzowina; jagnięcina; indyk; mięso z królika; kaczka; cielęcina; sarnina; konina; mięso strusie; mięso z woła; mięso z kuropatwy; przepiórka; mięso z dzika; mięso z kozy

ZIOŁA I PRZYPRAWY:

Czosnek; papryka chilli; gorczyca; bazylia; ziarna pieprzu; nać pietruszki; imbir, cynamon; goździki; kolendra; kminek; chmiel; mięta; gałka muszkatołowa; szałwia; tymianek; wanilia; miłorząb japoński; anyż; liść laurowy; rumianek; pieprz kajeński; curry; lukrecja; majeranek; pokrzywa; mięta pieprzowa; rozmaryn; szafran; estragon; żeń-szeń

ORZECHY I NASIONA:

Migdały; orzechy włoskie; orzechy laskowe; orzechy ziemne; pistacje; orzeszki pini; orzechy nerkowca; orzechy brazylijskie; kokos; cibora jadalna; orzech makadamii; len zwyczajny; rzepak

POZOSTAŁE PRODUKTY:

Drożdże piekarskie; drożdże piwowarskie; grzyby; ziarno kakaowca; kawa; nasiona słonecznika; sezam; herbata czarna; kasztan jadalny; nasiona kola; miód;agar-agar; aloes zwyczajny; cukier trzcinowy; transglutaminaza; herbata zielona; chleb świętojański